Barcelona Cultura

Alta Costura

Autor del mèdia

Informació

El llum de peu Alta Costura parteix de la voluntat de dissenyar una peça de formes poc convencionals utilitzant làmpades estàndard, així com del desig d’embolicar la llum amb un element de grans mides per aconseguir un enllumenat de tonalitat càlida i ambientalment suggerent. Malgrat que la recerca de la forma va començar amb dibuixos, va ser mitjançant la construcció de successius prototips que es van ajustar les formes definitives de la pantalla.

Al perfil metàl·lic que actua com a suport vertical és on es fixen les làmpades que poden ser tubs fluorescents o bé linestres com a sistema incandescent. La pantalla, formada per una banda de material translúcid d’amplada constant, s’embolica en espiral al voltant del suport vertical fins a cobrir-lo en tota l’alçada de manera anàloga a un teixit que embolicant un cos es converteix en vestit.

Per facilitar-ne el transport, i minimitzar l’embalatge, el llum es comercialitza desmuntat. Per al seu muntatge, la base, d’acer pintat, es cargola al suport vertical per l’extrem inferior. Aquest suport conté la instal·lació elèctrica a l’interior i està dividit en dues parts, que s’empalmen directament i es fixen amb cargols. Sobre el suport vertical la col•locació de la pantalla comença per baix. El sistema de fixació d’ambdues parts consisteix en una sèrie de petites pues de rosca que travessen uns forats practicats a la pantalla. El suport vertical i la pantalla es fixen gràcies a uns reforços de plàstic que un cop col·locats tenen l’aparença de botons. La complexitat de la fixació del suport vertical i la pantalla a uns reforços fa que l’operació de canviar les làmpades sigui molt laboriosa.

El sistema d’enllumenat té dues possibilitats. Dins de la seva alçada total de 260 cm, es pot optar per dues linestres de 120 W, en el sistema incandescent, o bé per dos fluorescents de 30 W. El sistema amb fluorescents, pel baix consum, és més indicat per a espais amplis en instal·lacions o àmbits col·lectius, com hotels, oficines o altres. La versió incandescent dóna una llum més càlida i de menys intensitat, i proporciona ambients més íntims, encara que amb un major consum d’energia. Aquest llum va ser seleccionat pels premis Delta de 1992 atorgats per l’ADI/FAD de Barcelona.n

Metalarte va considerar aquest llum i el llum de peu Costura (MADB 135470) productes estrella del seu catàleg i va realitzar-ne una espectacular presentació al Saló del Tinell de Barcelona. Els llums s’exhibien com si fossin escultures o maniquins per admirar. Les expectatives es van complir, ja que el producte va ser un èxit comercial des del principi. És per això que l’any següent se’n van llançar al mercat una versió de 165 cm d’alçada, anomenada Talla 6, i una versió de sobretaula amb el nom de Talla 3. Tant la ja esmentada forma de la pantalla com els noms dels diferents models remeten al món de la moda, al qual reten un petit homenatge.

Principal

Títol:

Alta Costura

Id Repositori:

H300760

Autor/Creador:

Aregall Fuste, Josep, dissenyador.Metalarte, SA, productor, Sant Joan Despí: a partir de 1992.

Mijtà:

il·luminació, disseny de producte.

Adicional

Data de la creació:

1992, 1992.

Format:

visual

Materials:

acerpvc

Forma part de:

madb, Museu de les Arts DecorativesMDB, Museu del Disseny de Barcelona.

Enllaç al recurs original

Aquest Mèdia és una contribució de