Barcelona Cultura

cadira de braços

Autor del mèdia

Informació

La cadira de braços, que fa parella amb la cadira de braços MADB 113835 i conjunt el canapè MADB 113834, formava part del despatx que l’empresari Pau Casades i Espoy tenia a la seva residència a Barcelona. La casa va ser construïda pel mestre d’obres Antoni Serra i Pujals i la decoració interior va ser responsabilitat de l’empresa d’indústries artístiques F. Vidal y Cía.

Encara que aquests seients no s’inclouen entre els mobles dels àlbums fotogràfics del taller, hi ha arguments suficients per considerar-los sortits del taller de F. Vidal y Cía. A més de per la procedència, el canapè del conjunt porta imprès el número amb el que l’empresa marcava i identificava els models. Aquesta informació limita, també, la possible data de construcció al 1889, moment en què F. Vidal va deixar l’empresa.

L’estètica de l’espai creiem que Francesc Vidal la consideraria Renaixement modern, una versió personal de la mirada als mobles del segle XVI, que combina elements del Renaixement amb altres de grecs i russos. El resultat és una proposta innovadora que es coneix popularment com a estil Vidal.

Igual que a la resta de mobles que integraven el despatx, Vidal dona tint a la noguera, aplicada sobre un porus obert, cosa que li confereix un aspecte rústic i sever, que creiem que és voluntari, amb l’objectiu d’apropar-se al que a finals del segle XIX es considerava que era l’acabat dels mobles antics. Els seients han perdut la tapisseria original, que semblaria que era de pell gravada amb una mostra petita.

Mónica Piera i Jaume Martínez

Principal

Títol:

cadira de braços

Id Repositori:

H503330

Autor/Creador:

Vidal i Jevellí, FrancescVidal y Cía. Talleres y Almacenes, productor.

Mijtà:

mobles seients, arts decoratives.

Adicional

Data de la creació:

1885 - 1889, 1885, 1889.

Format:

visual

Materials:

ferrollautópi (fusta)noguer (fusta)tornejat, tenyit, tallat., Noguera tallada, motllurada, tornejada, tenyida. Pi a l’estructura interna, vellut, cotó i seda (tapisseria i passamaneria). Crin vegetal al farcit tapissat, Iute a les cingles tapissat. Arpillera a la coberta sota seient. Llautó a les taxes. Ferro a les cantoneres reforç, rodes, cargols i claus.vellut de seda, vellut de cotó, fibra vegetal, xarpellera.tapisseria

Forma part de:

madb, Museu de les Arts DecorativesMDB, Museu del Disseny de Barcelona.

Enllaç al recurs original

Aquest Mèdia és una contribució de