Barcelona Cultura

tetera

Autor del mèdia

Informació

Servei de te, format per una tetera i cinc tasses, fet amb argila de gres recoberta d’esmalt kaki i tenmoku, i amb motius decoratius en forma d’espines de peix.

Eudald Serra, format a l’Escola d’Arts i Oficis i de Belles Arts de Barcelona, es va donar a conèixer com a escultor el 1935. Aquell mateix any va partir cap a Orient. Durant els anys de vida al Japó, entre 1935 i 1947, al marge de continuar l’activitat com a escultor i dibuixant, va descobrir l’art popular japonès i l’art de la ceràmica. Així, a finals dels anys trenta va començar a fer ceràmica, treballant-hi de manera intensa a partir de 1940, quan va alternar l’ofici d’escultor amb la creació d’un nombre important de peces ceràmiques utilitàries i d’ús popular, amb la intenció d’apropar l’art a la quotidianitat. Serra va exposar per primera vegada les seves ceràmiques el 1942 al Shioya Country Club de Kobe i la bona acollida el va animar a produir noves peces que li van permetre acabar celebrant tres exposicions més a Kobe i a Osaka entre la tardor de 1943 i l’estiu de 1944.

Tant la tècnica com l’elecció dels esmalts i l’estil d’aquest conjunt respon als models de la ceràmica popular que Eudald Serra va descobrir durant els anys quaranta al Japó i recorda les peces dels ceramistes que admirava, com Hamada Shoji. El conjunt podria datar dels anys de vida de Serra a l’arxipèlag, si bé el segell Serra, amb les lletres inscrites amb alfabet llatí, no permet descartar la possibilitat que fos fet de retorn a Barcelona.

Ricard Bru i Turull

Principal

Títol:

tetera

Id Repositori:

H369198

Autor/Creador:

Serra, Eudald, ceramista, 1911, 2002.

Procedència:

Catalunya

Mijtà:

autor, ceràmica (s. XIX - XXI).

Adicional

Data de la creació:

c. 1940 - 1950, 1940, 1950.

Format:

visual

Materials:

gresesmaltat, Gres esmaltat.

Forma part de:

mcb, Museu de Ceràmica de BarcelonaMDB, Museu del Disseny de Barcelona.

Enllaç al recurs original

Aquest Mèdia és una contribució de