Barcelona Cultura

Gràfica anarquista. El 19J a Trinitat Vella

11 Medies

Aquesta exposició virtual és la versió reduïda de la exposició “Gràfica anarquista. Fotografia i revolució social. 1936-1939”, realitzada per l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona i l’Observatori de la Vida Quotidiana (OVQ), amb la col·laboració de la Fundación Anselmo Lorenzo i l’Ateneu Enciclopèdic Popular. La dita exposició va estar oberta al públic a l’edifici de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona del 27 de novembre de 2019 fins al 16 de maig de 2020, i posteriorment va ser processada en format virtual i posada a disposició del públic a la web de l’Arxiu.

En aquesta mostra, s’exposa una selecció de 12 fotografies d’autor desconegut que tenen el seu origen en la Oficina de Información y Propaganda de la CNT-FAI. L’Oficina, dirigida pel periodista Jacinto Torhyo, va crear a Barcelona durant la Guerra Civil amb l’objectiu d’articular i expandir el nou imaginari de la revolució social en el context del combat contra el feixisme.

Aquest òrgan es va encarregar d’articular la difusió revolucionària a través de la premsa, l’edició, el cinema, la ràdio i la fotografia. Aquest organisme pioner, creat mesos abans que el Comissaritat de Propaganda de la Generalitat, va construir un valuós arxiu fotogràfic. Les imatges obtingudes van nodrir tota mena de suports llibertaris, com diaris, revistes, llibres, postals, exposicions i cartells amb l’objectiu de difondre i mostrar el transcurs de la revolució social  al públic intern i a l’exterior.

La present exposició visibilitza un conjunt de materials fotogràfics que van ser recollits durant el procés de recerca, però que per motius d’espai no van poder ser inclosos en la exposició física original ni en la seva versió virtual.

Els textos, fotografies i obra derivada es reprodueixen amb el permís dels curadors de l’exposició original, amb la intenció d’amplificar-ne la seva divulgació i fomentar la visita virtual a la exposició completa.

Podeu consultar l’exposició completa, disponible a la web de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona, a través del següent enllaç: https://ajuntament.barcelona.cat/arxiufotografic/virtuals/grafica-anarquista-fotografia-i-revolucio-social-1936-1939