Barcelona Cultura

PIONERES D’ones i experimentació sonora

17 Elements de la Mediateca

Expo expandida virtual de la mostra temporal al Museu, sobre 5 dones pioneres en el camp de l’electroacústica a la dècada dels setanta a Barcelona.

Aquestes creadores ens conviden a conèixer una part de la història musical de la ciutat a través de les seves pròpies vivències i materials.

Una història que, tradicionalment, no ha estat escoltada i, en conseqüència, és desconeguda per a la major part del públic. Obrim les orelles, doncs, i escoltem.

PIONERES D’ones

Anna Bofill

Anna Bofill és arquitecta i compositora. La seva obra Espai Sonor VII, per a percussió i electrònica, de 1976, va ser la primera obra electroacústica presentada per una dona a Barcelona.

Estrenada per Jordi Mestres a la Fundació Miró en el context del primer concert del laboratori Phonos, va formar part del Festival Internacional de Música de Barcelona de 1976.

Enregistrament de l'obra composta per Anna Bofill

Mercè Capdevila

Mercè Capdevila és pianista i compositora.

Des de la dècada dels vuitanta estudia al laboratori Phonos amb Gabriel Brnčić, on crea la seva primera obra electroacústica.

Gran part del seu catàleg està format per música electrònica.

Enregistrament de l'obra composta per Mercè Capdevila

Eli Gras

Eli Gras és una artista multidisciplinar, lutier experimental DIY i compositora, referent de l’escena underground i experimental de la ciutat. El seu recorregut comença a la dècada dels vuitanta amb diferents projectes musicals, i evoluciona cap a performances i instal·lacions visuals i sonores amb instruments construïts per ella mateixa. Es defineix com a “ferretera conceptual”.

La Ola Interior, amb música dels anys 1983-1990, és una recopilació que explora la corrent ambient de la música electrònica produïda a Espanya durant els vuitanta. Agrupa vint temes poc coneguts i innovadors. Hi participa, entre altres artistes, Eli Gras.

Enregistrament de Flu, d'Eli Gras, flauta de bec i gravadora de 4 pistes Aria Studiotrack III R

Barbara Held

Barbara Held és flautista, artista sonora i compositora. Activa en l'escena de la música experimental des de la seva arribada a Barcelona, va ser una figura clau d’aquesta gràcies, en part, a la creació de “Música al Metrònom” a la dècada dels vuitanta.

Barbara Held va ser comissària i creadora dels cicles de música experimental a la Sala Metrònom de Barcelona des de l’any 1985. Va compartir aquest comissariat amb altres noms com Agustí Fernández o Francisco López. Els concerts d’aquesta sala van ser una activitat artística fonamental de la ciutat, i van reunir referents nacionals i internacionals de la creació sonora experimental.

Enregistrament sonor de Tearing Through, amb Barbara Held (flauta) i vídeo (Benton C. Bainbridge).

Rosa Arruti

Rosa Arruti, supervivent de cèl·lules anarcosòniques dels anys setanta i vuitanta com Los Psicópatas del Norte o Tendre Tembles, i fundadora de bandes electroquímiques dels noranta com MohoChemie, treballa des de l’any 2000 sota l’àlies de Nad Spiro: projecte en solitari que explora àmbits sonors poc freqüentats i ficcions sonores abstractes.

Enregistrament sonor d'Interfector, de Nad Spiro