Barcelona Cultura

Sonificació de Festes populars

15 Elements de la Mediateca

Les festes populars són veritables moments d’explosió popular en les vides dels barris i les ciutats, en els que la quotidianitat es suspèn temporalment per donar lloc a moments singulars, plens de llum, color i significat.

La narrativa següent, s’integra imatge, so i relat per oferir tres vinyetes multimèdia de caire divulgatiu de tres de les festes populars més estimades de la ciutat de Barcelona: els Tres Tombs, els Correfocs i els Castellers. D’aquesta manera, es pretén oferir una experiència més completa i propera a l’experiència viscuda en aquestes celebracions.

Sonificació els Tres Tombs

Els Tres Tombs de Sant Andreu de Palomar és una celebració popular que té lloc cada any el mes de gener. Aquesta festa té una gran importància per als habitants del barri i és considerada com una de les festes més importants de la ciutat de Barcelona.

Els Tres Tombs són una processó de carruatges i cavalls que recorren els carrers del barri. Els carruatges són decorats amb flors i altres ornaments, i els cavalls porten uns collarets de flors i cintes de colors. La processó està liderada per un grup de tambors i timbals, que marquen el ritme de la festa.

Motiu

La festa dels Tres Tombs té les seves arrels en la tradició rural catalana, on els pagesos portaven els seus animals a l'església per ser beneïts. A Sant Andreu de Palomar, la festa es va començar a celebrar el segle XVIII i ha continuat fins avui en dia, adaptant-se als temps moderns i a les necessitats dels ciutadans.

La festa comença amb una missa en honor a Sant Antoni Abat, el patró dels animals, a l'església de Sant Andreu de Palomar. Després de la missa, els carruatges i els cavalls es congreguen a la plaça del mercat, on comença la processó. Els carruatges i els cavalls recorren els carrers del barri, fent parades a diferents llocs per a que la gent els pugui veure i saludar. Els carruatges porten gent del barri, que llueixen els seus millors vestits i ballen al ritme de la música.

Sonificació Correfoc

Els correfocs són una de les tradicions més espectaculars i populars de Catalunya. Aquesta festa es celebra durant les festes majors de molts pobles i ciutats catalanes, i consisteix en un espectacle pirotècnic que recorre els carrers del poble o ciutat.

El correfoc és una manifestació cultural que té les seves arrels en les antigues festes paganes que es celebraven a Europa durant l'Edat Mitjana. A Catalunya, el correfoc va aparèixer per primer cop a la ciutat de Barcelona a finals del segle XIX, i des d'aleshores s'ha estès a molts altres pobles i ciutats del país.

Durant el correfoc, un grup de persones disfressades com dimonis o dracs porten unes carretes amb foc, i recorren els carrers del poble o ciutat, mentre els espectadors segueixen el pas de la comitiva. Els dimonis i els dracs porten uns bastons amb petards a les puntes, que llancen al públic, mentre la gent balla i salta al ritme de la música.

Sonificació Castellers

Els castellers són una de les expressions culturals més representatives i valorades de Catalunya. Aquesta tradició consisteix en la construcció d'eixams humans, també coneguts com a castells, que es realitzen en les festes majors i altres celebracions de molts pobles i ciutats catalanes.

Els castells es construeixen amb persones que formen diferents pisos o plantes, que s'eleven uns damunt dels altres fins a formar una estructura que pot arribar a tenir entre 6 i 10 plantes. Els castells són construïts per colles de castellers, formades per persones de totes les edats i sexes.

Els castellers, una tradició catalana

El fet de ser casteller també implica pertànyer a una comunitat. Les colles de castellers són una gran família, on els membres s'ajuden i es suporten mútuament per a aconseguir els seus objectius. Les colles de castellers també tenen una estructura jeràrquica, on hi ha els caps de colla, els cap de pinya, i altres membres amb funcions específiques.