Barcelona Cultura

Alfama

Autor del mèdia

Informació

Aquest llum de peu Alfama forma part de la sèrie de llums que l’equip d’arquitectes, dissenyadors i interioristes Lluís Pau, Josep Martorell, Oriol Bohigas i David Mackay (integrants d’IDP) van idear l’any 1976. El primer model va ser de sostre i va donar nom al llum, dissenyat expressament per a una casa particular de Sant Jordi d’Alfama (urbanització de l’Ametlla de Mar) on l’equip d’arquitectura MBM havia construït dues cases i IDP (aleshores PAU-MBM) en va fer l’interiorisme. El model de sostre va donar pas al llum de peu (aquest n’és el prototip) i també al de paret que es col·locaren en un habitatge del carrer Sor Eulàlia d’Anzizu de Barcelona.

La sèrie pretenia utilitzar conjuntament dos tipus d’il·luminació: una directa amb deu làmpades de linestra, i una d’indirecta mitjançant un fluorescent situat a la part posterior de la caixa, i que bé pot oferir llum blanca, de color o negra segons la varietat escollida.

El llum està format per una base circular de planxa d’acer de color negre, travessada per una franja blanca en la qual hi ha els interruptors. D’aquí parteix el peu, de perfil rectangular, que suporta la caixa del llum on s’hi distribueixen els deu portalàmpades de les linestres, que poden ser de 30 cm de llargada (35 W) o bé de 50 cm (60 W), i que es poden encendre totes alhora o bé alternades. La caixa, en el punt on descansa sobre el peu, pot oscil·lar per orientar la il·luminació a voluntat.

Rossend Casanova

Principal

Títol:

Alfama

Id Repositori:

H669342

Autor/Creador:

Estudi IDP (Interiors Disseny Pau), dissenyador, 1973, 1983.Polinax, productor, prototip, 1965, 1982.

Mijtà:

il·luminació, disseny de producte.

Adicional

Data de la creació:

1976, 1976.

Format:

visual

Materials:

ferroesmaltat, Ferro esmaltat, cable elèctric, portalàmpades, fluorescent i linestres OSRAM.

Forma part de:

mdb_colleccio, MDB Col·leccióMDB, Museu del Disseny de Barcelona.

Enllaç al recurs original

Aquest Mèdia és una contribució de