Barcelona Cultura

Bolonia

Autor del mèdia

Informació

L’encàrrec de Metalarte a Josep Lluscà va ser el disseny d’un llum de taula, apte per a la lectura. Com en productes anteriors, el dissenyador va definir en primer lloc el tipus de llum que volia aconseguir-hi i després va donar forma al producte.

La idea inicial va ser crear una peça que oferís una llum ambiental però que al mateix temps pogués també per llum puntual adequada per llegir. Un cop clar el concepte, la forma del llum es va basar en les antigues ampolles d’aigua que es tapaven amb un got, que, sense perdre la funció natural, feia al mateix temps de tap de la botella. També va partir d’aquest producte, perquè volia extrapolar la doble funció de l’ampolla com a contenidor i abocador.

El cos del llum Bolonia, en forma de con, és de vidre blanc bufat i està coronat per un capçal articulat d’ABS cromat que conté una bombeta halògena dicroica de 20 V, que, segons en quina posició es col•loca, permet obtenir una de les dues qualitats de llum desitjades: general difusa o directa. En cas que el capçal estigui tancat la llum es projecta cap a l’interior del llum, on és recollida per un reflector que torna el feix de claror multiplicat contra el cos que aleshores es converteix en el contenidor i la deixa passar a través del vidre translúcid, de manera que es crea una llum ambiental. Si el capçal està obert, ens trobem amb un focus de llum puntual que podem dirigir cap on calgui.

Es va decidir posar-li el nom de Bolonia perquè aquest és el d’una ampolla tradicional italiana. El disseny és de l’any 1987 i va ser produït fins a 1995.

Maria José Balcells

Principal

Títol:

Bolonia

Id Repositori:

H300300

Autor/Creador:

Lluscà Martínez, Josep, dissenyador.Metalarte, SA, productor, Sant Joan Despí, Barcelona: 1988-1995.

Mijtà:

il·luminació, disseny de producte.

Adicional

Data de la creació:

1988, 1988.

Format:

visual

Materials:

vidrealuminiresina ABS

Forma part de:

madb, Museu de les Arts DecorativesMDB, Museu del Disseny de Barcelona.

Enllaç al recurs original

Aquest Mèdia és una contribució de